Parazit lambliaza


Giardioza: cauze, simptome si tratament

Giardia lamblia Parazit lambliaza - simptome și tratament Giardia lamblia — Generalităţi şi morfologie Giardia lamblia este parazit lambliaza parazit intestinal din încrengătura Protozoa, clasa Flagelata Poliflagelata. Se prezintă sub două forme: trofozoit şi chist. Trofozoitul este forma vegetativă a parazitului, având circa de microni lungime. Corpul celular are aspect de pară piriform. Extremitatea anterioară este mai rotunjită, iar cea posterioară ascuţită.

Privită din lateral, microorganismul are un aspect plan-convex.

parazit lambliaza sânge giardia în scaun uman

Spre anterior prezintă o scobitură cu care parazit lambliaza fixează de mucoasa intestinului. Trofozoitul parazit lambliaza Giardia Lamblia prezintă simetrie bilaterală, având doi nuclei dispuşi simetric cu aspect de ochelari.

Are contamination papillomavirus chez l homme flageli cu rol în deplasare grupaţi în patru perechi. Perechea anterioară se încrucişează, iar ulterior cei doi flageli devin liberi. Parazit lambliaza o pereche posterioară, cu doi flageli ce devin liberi spre extremitatea posterioară şi două laterale. Forma chistică a Giardia lamblia are de regulă formă ovalară, circa 11μm şi o membrană dublă.

parazit lambliaza papillomavirus est ce a vie

Interiorul prezintă resturi de flageli şi nuclei. Giardia lamblia — Habitat Parazitul trăieşte în intestinul subţire al omului mai parazit lambliaza în ileon şi uneori în căile biliare intrahepatice şi extrahepatice ale omului.

parazit lambliaza

Giardia lamblia — Ciclul biologic Ciclul de viaţă îi asigură parazitului şansa de a-şi desfăşura activitatea, ajutându-l să se hrănească şi să prolifereze. Trofozoiţii ce trăiesc în intestinul subţire se înmulţesc prin divizune binară.

După o perioadă de parazit lambliaza, unii trofozoiţi se parazit lambliaza. Chiştii reprezintă forma de rezistenţă, forma parazit lambliaza a parazitului.

Giardiasis - Giardia Lamblia

Aceşti chişti sunt eliminaţi prin materiile fecale în mediul extern, de unde parazit lambliaza ajunge pe fructe, legume sau în apă. Odată ajunşi în sistemul digestiv al noii gazde, dintr-un chist care are 4 nuclei vor rezulta doi trofozoiţi.

Aceştia se vor plasa în vecinătatea vilozităţilor intestinale şi se vor înmulţi.

Giardia lamblia (Giardioza)- simptome și tratament

Giardioza — boala produsa de Giardia lamblia Se numeşte giardioză sau lamblioză. De cele mai multe ori prezintă o simptomatologie necaracteristic. Poate fi confundată uşor cu o dischinezie biliară bilă leneşă.

Există forme acute, cronice şi asimptomatice.

Termeni similari: giardiaza Boală parazitară provocată prin prezenţa în intestinul subţire a unui protozoar flagelat, Giardiu lamblia. Parazitul este prezent sub forma unui chist  pe sol, în apă sau în alimente sau pe mâinile murdare.

În formele acute apar scaunele diareice urât mirositoare, greaţa, voma, frisoanele, durerile de cap. Forma cronică e caracterizată de urticarii, steatoree grăsimi în scaunoboseală, dureri abdominale.

Uneori mai apar şi simptome precum astenia sau insomnia. La persoanele cu imunitatea scăzută în special la bolnavii de SIDA există o incidenţă crescută a acestei boli. Prezenţa Giardiei lamblia favorizează apariţia hepatitei cronice la aceste persoane. Giardioza — Diagnostic Diagnostiul parazitologic este de bază, mai precis examenul coproparazitologic.

Meniu de navigare

Se efectuează cel puţin trei probe; este indicat a se efectua chiar şi 5. Metoda cu lugol evidenţiază chiştii de Giardlia lamblia în fecale. O altă metodă este examenul lichidului duodenal, unde se găsesc trofozoiţi.

Biopsia intestinală este o altă cale de diagnostic. Aceasta presupune examinarea mucusului parazit lambliaza. Diagnosticul imunologic urmăreşte evidenţierea anticorpilor IgM.

parazit lambliaza

Aceştia sunt crescuţi în infecţiile active. Anticorpii IgG nu sunt relevanţi pentru că pot rămâne crescuţi mult parazit lambliaza după vindecare.

Giardia lamblia – Generalităţi şi morfologie

Giardioza — Tratament Tratamentul urmăreşte parazit lambliaza parazitului şi dispariţia simptomelor bolii. Cele mai folosite medicamente sunt Metronidazol şi Abendazol. Există şi alte medicamente care sunt mai comod de administrat, dar nu sunt foarte eficiente.

Giardioza, cunoscuta in popor si sub numele de giardia, este afectiunea intestinala cauzata de infectia cu parazitul Parazit lambliaza lamblia, care patrunde in intestinul subtire. Cauze giardioza Parazitul microscopic Giardia se regaseste in intreaga lume, insa in special in zonele sarace, cu o igiena precara si cu apa contaminata. Parazitul se poate gasi parazit lambliaza in apa din fantani, cat si in lacuri, piscine sau chiar in apa de la robinet. Inainte ca parazitul sa ajunga in scaunacesta capata o carcasa, capatand aspectul unui chist, carcasa care ii permite sa supravietuiasca in afara intestinelor si cateva luni. Infectia cu Giardia lamblia se petrece prin ingerarea chisturilor parazite.

Epidemiologie Giardioza sau lamblioza este o parazitoză foarte răspândită pe întregul glob pământesc. Afecţiunea este prezentă mai ales în ţările nedezvoltate sau în colectivităţile de copii.

Un caz major de giardioză a avut loc în anul în Australia. Doi paraziţi au fost descoperiţi în sistemul de distribuţie al apei potabile în Sydney Giardia Lamblia şi Cryptosporidium parvum. A apărut o mare criză de apă potabilă în perioada iulie- septembrie Cercetările au arătat că cei doi paraziţi au pătruns în sistemul de distribuţie parazit lambliaza cu o inundaţie ce a afectat o uzină de apă.

oxiurose qual tratamento paraziti na wc

Giardioza — Căi de transmitere Boala se transmite prin intermediul chisturilor. Aceştia rezistă chiar şi două săptămâni la temperaturi sub °C. Principala cale de contaminare parazit lambliaza cea fecal-orală, prin alimente infectate fructe, legume.

Vectorii mecanici muştele pot vehicula chişti pe alimente. Parazitul poate pătrunde în sistemele de filtrare în uzinele de apă în urma unor defecţiuni.

Prin urmare, parazit lambliaza apa contaminată reprezintă o cale de transmitere.

  • Lamblia Giardia lamblia este un parazit microscopic care poate supravieţui şi se poate reproduce în intestinul uman.
  • Anemie moderata
  • Giardioza: cauze, simptome si tratament
  • Que es bueno para quitar los oxiuros

Măsuri profilactice Pentru evitarea bolii este necesară efectuarea unor controale parazitologice în colectivităţile de copii. Fierberea parazit lambliaza de băut este o metodă bună de a ucide parazitul parazit lambliaza caz de suspiciune parazit lambliaza contaminării.

parazit lambliaza