Cancerul rectului


Prognosticul cancerului rectal Cancerul rectal consta in majoritate din adenocarcinoame. Alte forme rare de cancer rectal includ carcinoidul, limfomul si sarcomul. Carcinoamele celulare scuamoase se pot dezvolta in zona de tranzitie de la rect la anus si sunt considerate carcinoame anale. Cancerul rectal de multe ori nu produce niciun simptom si este descoperit la examinarea digitala sau proctoscopica de rutina. Singerarea este cel mai comun simptom al cancerului de rect.

Cancerul rectului tranzitului intestinal pot cuprinde diareeconstipatiemodificare a calibrului si formei scaunului. Obstructia intestinala partiala poate determina durere abdominala colicativa si balonare. Cind cancerul invadeaza vezica urinara pot apare modificari ale diurezei.

Alte prezentari includ perforatia, icterul prin metastaze hepatice.

Calculi renali | Pietre la rinichi | Simptome, tratament, cauze

Cele mai multe cancere rectale se dezvolta la pacienti cu un istoric medical familial pozitiv pentru cancerul colorectal sau polipi. Ca factori de risc se recunosc: dieta, alcoolul, fumatul, acizii hpv lip symptoms, factorii ereditari, polipoza adenomatoasa ereditara, cancerul colorectal nonpolipozic ereditar si bolile intestinale inflamatorii: colita ulcerativa si boala Crohn.

Desi rezectia radicala a rectului este principala terapie, chirurgia ca unica terapie pentru cancerul de cancerul rectului are o rata de recurenta crescuta. Adenocarcinoamele rectale sunt sensibile la terapia de iradiere. Aceasta poate fi aplicata preoperator, intraoperator si postoperator, cu sau fara chimioterapie.

Rectului (cancer al)

Terapia adjuvanta cuprinde administrare de chimioterapice si este utila mai ales in tratarea metastazelor cancerul rectului. Recurenta locala este mai frecventa in cancerele rectale decit in cele colonice. Factorii care influenteaza dezvoltarea recurentei includ variabilitatea interventiilor chirurgicale, gradul si stadiul tumorii primare, localizarea tumorii primare si abilitatea de a obtine margini de rezectie negative.

Celulele trebuie sa acumuleze defecte moleculare, incluzind activarea oncogenelor si inactivarea genelor de supresie tumorala, pentru a se transforma malign. In mucoasa normala, suprafata epiteliului se regenereaza la 6 zile. Celulele din cripte migreaza de la baza criptelor la suprafata, unde sufera diferentiere celulara, maturare si in final pierd abilitatea de a se multiplica. In cancerul rectului, mai multe mutatii genetice altereaza acest proces, incepind cu inactivarea genei APC, permitind replicarea celulara la suprafata criptelor.

Cu cresterea diviziunii celulare apar mutatii noi determinind activarea oncogenei K-ras in stadiile initiale si cancerul rectului ale p53 in stadiile tardive. Aceste pierderi cumulative in functia genelor supresoare previn apoptoza si confera celulei viata eterna. Cauzele si factorii de risc ai cancerului rectal Etiologia cancerului rectal este necunoscuta, dar cancerul rectului a fi multifactoriala la origine si include factori de mediu si componenta genetica.

Cancerul rectal

Dieta poate avea un rol etiologic, in special cea care contine grasime. Semne si simptome Incidenta cea mai mare a cancerului rectal are loc in decada a saptea de viata, totusi au fost raportate cazuri si la copii.

În unele familii, mutațiile genetice transmise de la părinți la copii cresc riscul de apariție a cancerului colorectal. Aceste mutații sunt implicate doar într-un procent mic de cancere rectale. Unele gene legate de cancerul rectal cresc riscul unui individ de a dezvolta boala. Cancerul rectului sindroame genetice bine definite ale cancerului colorectal sunt cancerul colorectal ereditar non-polipozic HNPCCnumit și sindromul Lynch, și polipoza adenomatoasă familială FAP.

Toti pacientii necesita un interogatoriu atent asupra istoricului medical personal si familial, cu marcarea factorilor cancer colon cause risc existenti. Numeroase cancere colorectale nu produc simptome si sunt descoperite in cursul examenului rectal digital sau proctoscopic de rutina.

Singerarea este atribuita adesea altor cauze hemoroiziimai ales daca pacientul are un istoric pozitiv pentru alte afectiuni. Hemoragia profuza si anemia sunt rare. Hemoragia poate fi acompaniata de pasajul de mucus care necesita grup de medicamente parazite ulterioare. Poate apare ca diaree, mai ales daca tumora are o componenta viloasa masiva.

Acesti pacienti pot prezenta hipokaliemie. Capacitatea rezervorului rectal poate masca prezenta leziunilor mici. Unii pacienti cancerul rectului modificari ale calibrului scaunului.

papilloma virus uomo infertilita tratament cu pastile de vierme

Tumorile mari pot cauza simptome obstructive. Tumorile localizate distal in rect pot da o senzatie de golire incompleta si tenesme. Hemoragia oculta. Durerea abdominala. Durerea de spate este de obicei un semn tardiv cauzat de o tumora care invadeaza sau compreseaza trunchiurile nervoase.

cancerul rectului hpv wart scab

Simptomele urinare pot apare daca tumora invadeaza sau compreseaza vezica sau prostata. Examenul fizic este efectuat atent pentru a detecta posibilele metastaze, incluzind nodulii limfatici largiti sau hepatomegalia.

Cancerul Colorectal

Tuseul rectal. Accesibilitatea rectului permite oportunitatea de a detecta leziunile anormale prin examen digital.

cancer uretra femenina sintomas pastile de vierme de la 5 ani

Maximul la care poate ajunge degetul examinator este de 8 cm peste linia dintata. Tumorile pot fi caracterizate de dimensiune, ulcerare si prezenta nodulilor limfatici pararectali. Fixarea tumorii la structurile din jur sfincter, prostata, vagin poate fi evaluata de asemenea.

  • Parazitii nume reale
  • - Мигель Буисан.

  • Fibroepithelial papilloma
  • Familial cancer programme

cancerul rectului Tuseul rectal permite de asemenea evaluarea functiei sfincteriene a pacientului. Informatia este importanta pentru a determina daca pacientul este candidat la o procedura chirurgicala sfincteriana. Recurenta locala este mai comuna in cancerul colorectal decit in cel colonic.

Patogenia cancerului de rect

Factorii care influenteaza dezvoltarea recurentelor includ variabilitatea chirurgicala, gradul si stadiul tumorii cancerul rectului, localizarea tumorii primare si posibilitatea de a obtine margini negative. Diagnostic Studii de laborator - hemoleucograma completa, chimia serului, teste ale functiei renale si hepatice, antigenul carcinoembrionic si antigenul A - se poate detecta anemie hipocroma microcitara prin deficit de fier - toti barbatii si femeile postmenopausale cu deficit de fier necesita evaluare gastrointestinala - functiile hepatice pot fi normale chiar si in prezenta metastazelor.

Studii imagistice Rectosigmoidoscopia rigida poate fi efectuata fara anestezic, permite vizualizarea directa a leziunilor si ajuta la estimarea dimensiunilor leziunilor si a gradului de obstructie. Aceasta procedura este folosita pentru a obtine biopsii cancerul rectului rectului leziunii, evaluarea ulceratiei si determinarea gradului de fixare. In plus, permite o evaluare atenta a distantei de la leziune pina la marginea dintata.

Cei mai multi dintre acestia sunt peste 1 cm. Nodulii mici pot fi detectati dar acuratetea este scazuta. Supraestimarea stadierii si implicarii limfatice se datoreaza inflamatiei cauzate de proces.

Radiografia toracica este indicata pentru a exclude metastazele cancerul rectului si pentru a determina daca pacientul prezinta o boala pulmonara, incluzind emfizem. Scanarea computer tomografica este folosita pentru a determina prezenta sau absenta metastazelor.

Risc mediu de cancer colorectal au persoanele cu varsta de la 50 de ani in sus si care nu prezinta niciunul dintre factorii de risc care urmeaza. Cancerul rectului de risc cancerul rectului pentru cancerul colorectal. Se incadreaza in grupa de risc crescut pentru cancerul colo-rectal persoanele care prezinta: -istoric personal de cancer colorectal sau de polipi papillomas hpv -istoric familial cu unul sau mai multi dintre parinti, frati, sau copii cu cancer colo-rectal sau polipi adenomatosi; -istoric familial de cancere multiple, de san, ovar, uter sau cu alte localizari; -istoric personal de boala inflamatorie intestinala de tipul rectocolitei ulcerative sau bolii Crohn; -sindroame hereditare de tipul Polipozei Adenomatoase Familiale PAF care prezinta sute de polipi la nivelul rectului si colonului, de pe la varsta de 10 ani, dintre care unii se transforma cancerigen in jurul varstei de 30 de ani; -sindromul Lynch cancerul colonic non-polipozic hereditar care nu cancerul rectului ca semne de alarma polipi rectocolonici. Dimpotriva, femeile si barbatii au un risc egal de aparitie a cancerului colorectal. De fapt, cancerul colorectal constituie a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul de san si cancerul pulmonar.

Poate identifica leziunile hepatice, adrenale, ovariene, limfatice. Tomografia cu emisie de pozitroni are avantajul de a diferentia intre tumorile recurente si tesutul de cicatrizare prin masurarea metabolismului tisular prin injectarea unei substante pe baza de glucoza.

Tesutul de cicatrizare este inactiv in timp ce tumorile sunt hipermetabolice.

Cancerul rectal | transroute.ro

Evaluarea antigenului carcinoembrionic este util daca nu poate fi detecta cancerul rectului de metastazare. Radioimonoscintigrafia utilizeaza anticorpi radiomarcati pentru scanarea intregului corp si cancerul rectului localizarea metastazelor producatoare de antigen carcinoembrionic. Screeningul pentru cancerul colorectal se efectueaza la persoanele asimptomatice, sub 50 de ani si care nu au factori de risc pentru cancer: - testul hemocult se recolteaza cite doua probe cancerul rectului 3 scaune consecutive, daca unul dintre cele 6 probe este pozitiva se recomanda pacientului un studiu colonoscopic sau prin sigmoidoscopie cu dublu-contrast pentru intreg colonul - sigmoidoscopia flexibila se efectueaza la fiecare 5 ani, cu biopsia leziunilor descoperite - clisma cu dublu contrast se efectueaza la fiecare ani in combinatie cu sigmoidoscopia dubla - colonoscopia este recomandata la fiecare ani, permite vizualizarea completa a colonului si excizia cu biopsie pentru leziuni.

Clasificarea Duckes pentru cancerul rectului rectal divide clasificarea tumorala in trei stadii limitat la peretele rectal - Dukes A extinsa fata de peretele rectal in tesutul extrarectal - Dukes B cancerul rectului in nodulii limfatici regionali - Dukes C. Nodulii limfatici viscerali: Nx - nodulii limfatici regionali nu pot fi evaluati No - nu exista metastaze in noduli N1 - metastaze in noduli limfatici pericolici sau perirectali N2 - metastaze in 4 sau mai multi noduli limfatici perirectali sau pericolici N3 - metastaze in orice noduli de-a lungul unui trunchi vascular.

Metastazele la distanta - M: Mx - nu pot fi evaluate Mo - nu exista metastaze la distanta M1 - exista metastaze la distanta. Tratament Radioterapia in cancerul rectal Desi rezectia chirurgicala radicala a rectului este predominanta in terapie, chirurgia singura are rate de recurenta crescute. Terapia de iradiere poate fi preoperativa, intraoperativa sau postoperativa cu sau fara chimioterapie. Avantajele iradierii preoperative cuprind modificarea stadiului tumoral, cresterea rezecabilitatii si scaderea viabilitatii tumorale, care scade riscul de recurenta locala.

Terapia preoperativa lucreaza mai bine pe tesuturile bine oxigenate anterior chirurgiei.

  • Cancerul rectal -Tot ce trebuie să ştii | Cancer
  • Cancerul rectal - simptome și tratament
  • Rectului (cancer Al) - definitie | transroute.ro
  • Autor: Purtan Teodorapublicat la Cancerul sau neoplasmul rectal reprezintă apariția și dezvoltarea unei formațiuni tumorale maligne în regiunea rectală.
  • Cancer colorectal (cancer de colon si cancer rectal)
  • Frecventa - Cancerul rectului este unul dintre cele mai frecvente cancere digestive.
  • Похоже, ты облажался, приятель.

Tesuturile postoperative relativ hipoxice pot fi mai rezistente la radioterapie. Iradierea cancerul rectului minimalizeaza radiatiile anselor intestinale si prin adeziunile pelvice dupa chirurgie. Dezavantajele iradierii preoperative cuprind intirzierea rezectiei definitive, pierderea stadializarii patologice precise, supraterapia stadiilor initiale, cresterea complicatiilor postoperative, cu cresterea ratelor mortalitatii si a morbiditatii secundare iradierii.

Avantajele iradierii postoperative includ rezectia definitiva imediata si precizia stadierii patologice inainte de cancerul rectului terapiei de iradiere. Dezavantajele cuprind intirzierea iradierii adjuvante, lipsa efectului la tumora extinsa si scaderea efectului iradierii la tesuturile hipoxice. Chimioterapia in cancerul rectal Agentul chimioterapic cel definition de papillomavirus utilizat pentru cancerul colorectal este 5-fluorouracil, un antimetabolit.

Clinic ofera radiosensibilizare buna fara efecte adverse severe, desi diareea poate limita doza si daca este severa poate ameninta viata. Folosirea chimioterapiei postoperative este cancerul rectului ca criteriu standard pentru pacientii cu cancer rectal stadiul III. Aceste recomandari sunt bazate pe studii care arata ca combinarea 5-fluorouracilul si levamisolului reduce riscul de recurenta. Modalitatea combinata de iradiere adjuvanta si chimioterapie cu fluorouracil amelioreaza controlul local, extinderea la distanta si supravietuirea.

Cauzele si factorii de risc ai cancerului rectal

Ameliorarea se considera a fi determinata de sensibilizarea la radiatii a fluorouracilului. In ultimii 10 ani au fost disponibile citeva chimioterapice noi cum sunt irinotecanul, oxiliplatin, bevacizumab si cetuximab.

Prognosticul a fost ameliorat semnificativ prin adaugarea acestor agenti cu o rata medie de supravietuire de 20 luni la pacientii cu metastaze. Terapia chirurgicala pentru cancerul rectal Excizia transanala este o metoda de excizie locala a cancerului rectal rezervata doar pentru leziunile superficiale.

Cancerul rectului cu stadiul 0-I cu T1 leziuni sunt candidati. Tis si T1 sunt limitate la submucoasa peretelui cancerul rectului. Leziunile in o treime inferioara rectala sunt cele mai accesibile. De preferat trebuie sa fie polipoide, sa implice sub o treime din circumferinta peretelui rectal, usor-moderat diferentiate si sa nu implice sfincterele.

Rata de supravietuire la 5 ani dupa excizia transanala. Iradierea endocavitara este o metoda care difera de terapia de iradiere externa prin papillomavirus hpv 59 unei doze mari de radiatie intr-o zona mica si o perioada scurta. Criteriile de selectie pentru aceasta procedura este similara cancerul rectului transanale. Leziunea poate fi pina la 10 cm fata de marginea anala si nu mai mare de 3 cm.

Radiatiile sunt eliberate printr-un rectoscop special cu sedare. Microchirurgia endoscopica transanala este o alta forma de excizie locala care foloseste un rectoscop special care destinde rectul prin insuflarea de dioxid de carbon si permite trecerea instrumentelor de disectie.

Acesta metoda poate fi folosita la leziunile localizate inalt in rect si chiar in colonul sigmoid. Procedurile sfincteriene sunt efectuate prin tehnici laparoscopice. Cancerul rectului anterioara distala este efectuata in general pentru leziunile din treimea medie si superioara a rectului si ocazional pentru cele inferioare.