Cancerul mamar, Cancerul de san - ce este si cum il prevenim?


Cancerul de san – simptome, factori de risc, diagnostic si solutii de tratament

Ilustrații de Cancerul mamar Dockery Îmi pare rău că încep pe un ton atât de cancerul mamar, dar cancerul mamar este o boală pe care nicio femeie sau bărbat nu poate s-o ignore. E cea mai comună formă de cancer întâlnită, cu una din opt femei diagnosticată pozitiv, într-un moment al vieții. De asemenea, e al doilea în topul deceselor cauzate de cancer, imediat după cel pulmonar. Chiar dacă ultimele statistici nu au apărut încă, în s-a estimat că 15 de femei și de bărbați au fost diagnosticați cu boala asta.

Ținând cont de faptul că e o condiție medicală pe cât de letală, pe atât de comună, e important să înțelegi despre ce e cancerul mamar, la ce aspecte să fii atentă și ce să faci dacă simți ceva.

Cum decurge o investigaţie RMN?

Citește și: De ce-și resping bărbații din Cancerul mamar iubitele când sunt bolnave de cancer Ce e cancerul mamar? Cancerul mamar mamar se manifestă cancerul mamar mai frecvent când celulele care căptușeșc lobul sânului cele care produc lapte sau ductul lactifer tubul care transportă cancerul mamar spre sfârc cresc în mod anormal. Alte forme mai rare de cancer mamar sunt: Boala mamară Paget și Cancerul de sân inflamatorce afectează vasele limfatice ale sânului.

Cancerul mamar se poate răspândi local prin sistemul limfatic, către nodulii limfatici ai axilei. Dar poate ajunge prin sânge și la organe mai îndepărtate, cum ar fi la plămâni, ficat sau creier. Care sunt factorii de risc și cum poate fi prevenit cancerul mamar? Există mai mulți cancerul mamar de risc, dintre care doar unii pot fi evitați. Aceste riscuri includ: Dacă ești femeie nu e atât de evident pe cât pare, deoarece și bărbații pot face cancer mamar Vârsta înaintată media de vârstă la diagnosticare este de 60 de ani Moștenirea unor mutații genetice, cum ar cancerul mamar BRCA1 și BRCA2 aproximativ la sută din cazuri intră în categoria asta Un istoric familial de cancer mamar Un istorc personal de cancer mamar Dacă ești supraponderală sau obeză mai ales după menopauză Alcoolul Deși nu există o metodă sigură de a preveni cancerul mamar, au fost concepute câteva strategii de reducere a riscurilor.

Acestea includ o anumită medicamentație pentru un istoric familial accentuat sau poți să iei niște măsuri de precauție mai radicale, cum a făcut și Angelina Jolie: practic și-a scos ambii sâni cancerul mamar că era predispusă genetic la cancer mamar.

La ce trebuie să fiu atentă?

cancerul mamar rimedi naturali contro il papilloma virus

Cancerul mamar se prezintă ca un nodul la sân sau la subraț e important să ții cont de faptul că țesutul mamar se extinde până în axilă. Alte simptome: iritații, sâni umflați, încrețiri ale pielii sânului, durere sau modificări ale mamelonului cum ar fi scurgeri, inversie sau răni. Poți identifica cu ușurință cancerul mamar simptome printr-un control regulat al sânilor. Cum verifici? Colegiul Regal de Medicină Generală recomandă tuturor femeilor să se familiarizeze cu proprii sâni.

Poți să faci asta destul de ușor dacă faci regulat un control al sânilor la tine acasă: Ridică ambele mâini în fața oglinzii.

cancerul mamar papilloma virus hpv 56

Verifică sânii și sfârcurile de orice fel de schimbare. Ține mâinile în șold și împinge în față umerii. Verifică încă o dată dacă există vreo schimbare.

Fii la curent cu ce apare nou pe VICE Romania

Pipăie țesutul mamar, în picioare sau culcată, să simți dacă există orice fel de nodul sau închegare. Asigură-te că acoperi tot sânul până la subraț. Verifică sfârcurile de erupții prin apăsarea țesutului mamar adiacent.

Dacă vrei să vezi antihelmintic preventiv clip detaliat, dar penibil, despre cum să faci asta, uite-l aici.

Cancer mamar

Citește și: Un medic oncolog mi-a explicat de ce Olivia Steer bate câmpii din nou Am simțit ceva! Cum îmi dau seama dacă cancerul mamar vorba de cancer? Dacă simți un nodul în sân, sau dacă observi alte simptome îngrijorătoare, du-te la un consult.

hpv tedavisi bulundu pastile pras din viermi

Doctorul te va ruga să ridici brațele sau să ții mâinile în șold la fel ca la o examinare de acasădeoarece aceste manevre evidențiază nodulii și țesutul mamar. Imagistică mamară Asta înseamnă o mamografie raze Xultrasunete sau RMN, în funcție de vârsta ta sau densitatea sânilor.

Cancerul de san - factori de risc, analize si diagnostic, tratament

Biopsie O mostră din nodul este extrasă pentru a analiza dacă celulele sunt canceroase. Asta implică ori o aspirație cu seringa, cancerul mamar care se folosește un ac subțire pentru a extrage celulele, sau o biopsie de bază, în care o bucată mică de țesut este extrasă cu ajutorul unui ac.

Citește și: Cancerul mamar medic oncolog mi-a explicat de ce Olivia Steer bate câmpii din nou Cum se tratează cancerul mamar și care este prognosticul? Tratamentul standard pentru cancerul mamar implică îndepărtarea chirurgicală a nodulului și un pic din țesutul înconjurător, plus îndepărtarea nodulilor limfatici auxiliari, din zona axilei.

Meniu de navigare

Dacă tumoarea este foarte mare, e nevoie de o mastectomie integrală, adică îndepărtarea unui sân. După operație, cancerul mamar fac radioterapie, pentru îndepărtarea urmelor de cancer ce au fost omise la operație.

În funcție de stadiu cât de mult tratamentul anisakidelor de viermi răspânditgrad cât de anormale sunt celulele și prezența anumitor receptori la nivelul celulelor canceroase, mai e nevoie și de chimioterapie sau terapie hormonală.

cancerul mamar papilloma virus effetti collaterali

Ca în majoritatea tipurilor de cancer, dacă este detectat timpuriu, atunci șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. Dintre cele 15 de femei și de bărbați care au fost predispuși la cancer îns-a estimat că 3 de femei și 25 de bărbați ar muri din cauza bolii. Urmărește-o pe Matilda Whitworth pe Twitter. Traducere: Diana Pintilie.